9 juni 2012

De huiswijn bij Ries


Gisteren aten we uit in restaurant Ries. Ries is kort (en Brabants?) voor Richard, de naam van de chef-kok en eigenaar. Ries’ credo is: ‘bij lekker eten hoort een goed glas wijn’. Daar is geen speld tussen te krijgen. Op zijn website gaat het verder over ‘genieten van een (h)eerlijk glas wijn’, dat is dan weer zo’n modieuze woordspelerige holle frase die niets toevoegt. Niks eerlijk, laat de wijn gewoon lekker zijn. En dat zijn ze bij Ries. We dronken alle drie de huiswijnen - wit, rosé en rood – en waren onder de indruk.

Terwijl zij begon met een Fairvally Chenin Blanc uit Zuid-Afrika had ik een begerig oog laten vallen op de Cata Rosa Rosado uit Spanje. De Zuid-Afrikaan heeft een frivool boeket van honing en bloemetjes en daarna een verrassend frisse smaak waarin ik kruisbessen dacht te proeven. De roze Spanjool is lekker vol, met een kloeke rood-fruitige smaak. Er zit onder andere Tempranillo in. Last but not least de Claudeval Rouge uit, mais oui, Frankrijk. Ries roemt de combinatie van kracht en elegantie, en daar heeft hij een punt. Soepel zonder lichtgewicht te zijn, met een fijne kruidigheid dankzij de Grenache en wat aardse aroma’s die vast van de noeste Carignan komen. Kortom: de huiswijnen van Ries, daar kun je mee thuis komen!