Dit weekend verbleef ik in de Ardennen. Met tien mannen in een chalet tussen de groene heuvels. Beetje voetballen, Jupiler drinken en barbecueën. Behalve bier komt er ook steeds meer wijn op tafel. Het zal de leeftijd zijn, we zijn geen van allen 18 meer. Zo drink ik na 50 kilometer op de racefiets door het heuvelland geen koud pilsje maar een gekoelde Chablis. Uitgezocht door de jongens bij de Carrefour, in het karretje beland tussen de vleespakketten en de bierkratten. Een uitstekende keuze. De Chardonnay-druif, die ik uit andere contreien meestal saai en flets vind, is hier (in de Bourgogne) op z'n best. In de geur toast en amandelen, met een zuivere frisse smaak van groene appels en citrus. Als finale een licht boterige en mineralige afdronk. Vlaamse drinkers roemen de 'franke zuurtjes'. Bij deze wijn eten we geen chips natuurlijk, maar een toastje met gerookte en gepeperde makreel, als appetizer voordat de barbecue aangestoken wordt.