Gisteren aten we uit in
restaurant Ries. Ries is kort (en Brabants?) voor Richard, de naam van de
chef-kok en eigenaar. Ries’ credo is: ‘bij lekker eten hoort een goed glas
wijn’. Daar is geen speld tussen te krijgen. Op zijn website gaat het verder
over ‘genieten van een (h)eerlijk glas wijn’, dat is dan weer zo’n modieuze
woordspelerige holle frase die niets toevoegt. Niks eerlijk, laat de wijn gewoon lekker zijn. En dat zijn ze bij Ries. We dronken alle drie de huiswijnen - wit, rosĂ© en rood – en waren onder de indruk.
Terwijl zij begon met een
Fairvally Chenin Blanc uit Zuid-Afrika had ik een begerig oog laten vallen op
de Cata Rosa Rosado uit Spanje. De Zuid-Afrikaan heeft een frivool
boeket van honing en bloemetjes en daarna een verrassend frisse smaak waarin ik
kruisbessen dacht te proeven. De roze Spanjool is lekker vol, met een kloeke
rood-fruitige smaak. Er zit onder andere Tempranillo in. Last but not
least de Claudeval Rouge uit, mais oui,
Frankrijk. Ries roemt de combinatie
van kracht en elegantie, en daar heeft hij een punt. Soepel zonder lichtgewicht
te zijn, met een fijne kruidigheid dankzij de Grenache en wat aardse aroma’s
die vast van de noeste Carignan komen. Kortom: de huiswijnen van Ries, daar kun je mee thuis komen!