Syrah of Shiraz? Oude en nieuwe wereld, zeggen ze dan even beslist als deftig in wijnkringen. Als historicus denk ik bij Shiraz in eerste instantie aan de oude handelsstad in het huidige Iran. Pleisterplaats in het Perzische Rijk van minstens vierduizend jaar oud; stad van dichters en literatuur. En van wijn dus. Je zou het misschien niet verwachten met die wereldvreemde ayatollahs vandaag de dag, maar in het grotere historische plaatje zijn zij gelukkig slechts een zure druppel in het langzaam rijpende wijnvat. Afijn, terug naar Hongarije. Hier vind je beide namen op de fles.
De Syrah van Sauska uit Villány maakt het meest indruk. Stap een slijter, supermarkt of willekeurig restaurant in Boedapest binnen en de kans is klein dat ze niets van Sauska hebben. Het is een van de meest geziene wijnhuizen in heel Hongarije. Opgericht door Krisztián Sauska, een Hongaarse emigrant uit Californië, die ook een andere wijnmakerij runt in de Tokaj-regio. In Villány richt Sauska zich op rode wijnen: voornamelijk Cabernet Franc, Merlot en Kékfrankos.
Zijn Syrah opent met een veelvoud aan kruiden en specerijen in de neus: rozemarijn, tijm en lavendel. Ook in de smaak trekt een breed palet voorbij, met kaneel, drop en zouthout.
Dan de Shiraz van Késa uit de Balatonstreek. Totaal andere wijn. Fris en sappig, peperig knisperend. Je ziet ‘em licht gekoeld het speenvarken aan het spit bij de Balaton-barbecue vergezellen. Een verschil van dag en nacht met die van Sauska: of beter, van zomer en winter.