28 december 2017

Scoren met een loepzuivere Hongaarse Riesling


Kerst bood de mogelijkheid van een hattrick; dé kans om drie avonden achter elkaar te scoren met vermoede pareltjes uit de wijnvoorraad, gekoppeld aan gerechten op het kerstmenu. Eerder schreef ik al over de Olaszrizling - anders dan de naam doet vermoeden geen familie - maar nu had ik een echte Riesling uit Hongarije in de kast. Een Rajnai Rizling van Gilvesy. Iets exotischer gespeld maar the real thing.

Messi eruit...
De Hongaar stond te trappelen om een onvergetelijke combinatie aan te gaan met de zalmtartaar. De vette, romige en zoute smaken zouden wonderwel samensmelten met de frisse zuren van de wijn. Zo had ik het bedacht en zo was het. Maar er was meer: amandel en bloemetjes in de neus, een smaakpalet uitdijend van mineralen via peer naar amandel. En loepzuiver fris. Wat een klassewijn! Die arme Amarone - beoogd sterspits - zag ineens de lat om over te toepen drastisch omhoog gaan. Messi had al gespeeld, Vieri werd ingebracht: dat beeld.

 
...Vieri erin

Het blijft appels met peren vergelijken: de Riesling als grande dame van de witte wijn laat zich moeilijk meten met de overweldigend volle en rijpe smaak van de Amarone. Die op zijn beurt een ijzersterke combinatie speelde met de rollade van het Ierse Angusrund. Laten we het er op houden dat er meerdere sterren schitterden op tafel, helemaal in lijn met de kerstgedachte.