Donderdag
wijdde De Volkskrant een uitgebreid artikel aan het rampjaar 2012 voor de Franse
wijnbouw. Het zit niet mee dit jaar: vorst op de verkeerde momenten, het weer was dan te nat, dan weer te droog en allerlei ziektekiemen en bacteriën die daarvan profiteren. We leven mee met de Franse wijnboeren in dit annus horribilis. Dat doen we onder het genot van een witte Bordeaux in eetcafé 't Bevertje in Dordrecht. 't Bevertje noemt zich Petit Restaurant en ook in de verrassende wijnkaart is het de Franse ton qui fait la musique. We bestellen de Mouton Cadet Blanc van Baron Philippe de Rothschild. Een fijne geur van
perzik en citrusfruit stijgt op uit het glas. Die citrus proef je ook, maar naast frisheid heeft de wijn ook een volle ronde smaak.
De Rothschildjes runnen een iconisch familiebedrijf dat verantwoordelijk is voor het wereldwijd ijzersterke merk Mouton Cadet. De weg naar de top ging niet zonder slag of stoot. Toen in 1855 de classificatie van
Bordeauxwijnen werd opgesteld, belandde Château Mouton Rothschild bovenaan
de lijst met 2de Crus. Dit was een klap in het adellijke gezicht van de familie. Na een jarenlange strijd werd
Château Mouton Rothschild uiteindelijk pas in 1973 opgenomen in de lijst met Premier
Crus. Tot slot een geruststellende gedachte voor de Rothschildjes en de rest van de Bordeaux: het was een rotjaar met verdomd weinig opbrengsten, maar de druiven die het gered hebben zitten vol bijzonder rijk en geconcentreerd sap.