18 maart 2012

@Solo: driemaal dessert

Tarte tatin van ananas, gorgonzola en salade van rucola
Dessertamuse van hangop,
lobbig geslagen room en karamel














Gesuikerde groenten met Noord-Afrikaanse specerijen, kataifi en sorbet
van yoghurt-munt


Geen diner zonder dessert en we kregen er zelfs drie. Met daarbij ook nog eens twee uitstekende dessertwijnen. Allereerst de Passito Pantelleria van Pellegrino. De juiste keuze qua smaak maar ook geografisch gezien: het Italiaanse eilandje Pantelleria ligt dichter bij Tunesië dan bij Sicilië. Heerlijk zoet met de smaak van honing en gedroogde vijgen. 

En dan verlaat het pièce de résistance van de chef de keuken: gesuikerde groenten. Groenten?? Jazeker, zo wordt ons aan tafel toegelicht: rode biet, wortel, bleekselderij, truffelaardappel, zwarte olijven. De groenten zijn in eigen kookvocht gesuikerd en smaken heerlijk zacht en zoet. Zonder verhaal  had je dit nooit als groenten herkend. Erop ligt kataifi, zoet gebak van draadjesdeeg. En daarboven op een romige klets yoghurt-munt-sorbetijs. Fantastisch dessert, een superieur sluitstuk van het menu. En gelukkig blijft de sommelier ook scherp tot het eind. Hij serveert hierbij een  Riesling Auslese van Karl Pfaffmann 2009. Uit de Duitse wijnstreek Pfalz, het grootste Rieslinggebied ter wereld. De finesse van de Riesling komt hier optimaal naar voren: de wijn is zoet, maar met subtiele zuren die de zaak mooi in balans houden. Na zoete rozijnen proef ik in de fruitige afdronk de frisse smaak van ijsthee