23 november 2012

Mousserend met historisch besef

Het Zoomers Fashion Café in Den Bosch is nieuw. Kleermaker blijf bij je leest zou je zeggen, maar dan ben je bij Piet Zoomers aan het verkeerde adres. Een kek gestileerd grand café naast zijn kledingzaak is hem te gewoontjes, dus vroeg hij twee-sterren-chef Jacob Jan Boerma van restaurant De Leest uit Vaassen om de menukaart samen te stellen. Die ziet er reuze smakelijk uit met oogverblindend mooie kiekjes, maar wij blieven slechts een mousserend aperitief. Nu eens geen prosecco en voor champagne hebben we niets te vieren. Dus drinken we de Aimery Blanquette de Limoux. Een uitstekende keuze, al zeg ik het zelf.

De basis voor de Blanquette is de Mauzac, een lokale druif die bij de appellation Limoux hoort in de Franse Languedoc. Uit de flûte stijgt een boeket op van bloemetjes en peer. We nippen aan de verfijnde mousse met elegante bubbels.  In de fruitige smaak proef ik citrus maar ook abrikoos. 

Blanquette de Limoux is op dezelfde wijze gemaakt als champagne. Ze noemen zich 'le plus vieux brut du monde', omdat het procedé van de mousse in het kleine dorpje St. Hilaire onder Limoux is uitgevonden in 1531. In die tijd was de fermentatie van de wijn in de fles, die de bubbels veroorzaakt, een enorm probleem voor de wijnbouwers. Ze hadden de handen vol om het gistingsproces onder controle te krijgen. Gebottelde wijn was soms letterlijk een tijdbom in de kelder: de kooldioxide kon de fles laten ontploffen en voor je het wist ontstond een kettingreactie en was de hele wijnproductie naar de vaantjes.

Het verhaal gaat dat Dom Pérignon - de benedictijner monnik die bekend staat als de uitvinder van de Champagne - de Blanquette de Limoux dronk tijdens een bedevaartreis. De bourgondische monnik nam het recept vervolgens mee naar de Champagnestreek en verfijnde de bereidingswijze. De rest is geschiedenis.