7 november 2012

Een grote R

Ik moet uitkijken dat ik omtrent de Franse wijnen niet alleen maar schrijf over de grote B's: de Bordeaux en Bourgogne. De ware francofiel zweert juist bij de obscuurdere domeinen die nog niet door het Aziatische grootkapitaal zijn ontdekt. Volgens wijnkoperij Henri Bloem is er voor betaalbare kwaliteitswijnen maar één gebied dat er toe doet in Frankrijk: de Rhône. In het Rhônedal tussen Vienne en Avignon maken ze al meer dan tweeduizend jaar wijn. Kelten, Grieken en Romeinen legden de basis voor een  uitgestrekt wijngebied met tal van terroirs en microklimaten: de Côtes du Rhône.

Begin dit jaar had Henri Bloem een speciale voorverkoop van Rhônewijnen uit 2009, een 'extreem mooi wijnjaar' volgens Bloem. 'Er is sprake van een enorme rijpheid; de wijnen bezitten een geweldige mix van kracht, wulpsheid, kruidigheid, sap en een enorme concentratie.' We geloven Bloem blind en drinken uit zijn assortiment de Cuvée La Rocaille 2009 van Domaine de Coste Chaude. De wijnmaker beperkt zich tot slechts twee cépages: Grenache (80%) en Syrah (20%), maar wat hij uit deze druiven weet te persen is bijzonder fraai. De 'Rocaille' is een comfort wine. Een ronde, warme rode wijn die smaken van chocolade en bramen vol in de mond laat hangen. De belofte van wulpsheid en concentratie uit de lofzang van Bloem wordt helemaal ingevuld. 

Het wijngoed ligt in de gemeente Visan op een panoramisch plekje met uitzicht op de besneeuwde top van de Mont Ventoux. Tijdens de Babylonische ballingschap, de periode van 1309 tot 1377 waarin de pausen Rome verruilden voor Avignon, werd Visan aan de Enclaves des Papes toegevoegd. Het verhaal hierbij is dat de zieke paus Johannes XXII tijdens een trip door de ommelanden in 1317 een wijn uit Visan dronk. Hij knapte er danig van op en was binnen korte tijd volledig hersteld. Ik geloof het direct.