18 november 2012

In Bib Gourmand-restaurant Artisan

Veel topkoks tellen nerveus de dagen af naar 26 november: dan maakt Michelin de sterren in zijn rode gids voor 2013 bekend. In relatieve stilte zijn begin deze maand al wel de Bib Gourmands gepubliceerd voor restaurants die 'een prima maaltijd serveren onder de € 35'. Zo'n Bib is eigenlijk een halve Michelinster. Wijnrestaurant Artisan krijgt deze eervolle vermelding al jaren en ook in 2013 houden ze hem als enige restaurant in Den Bosch.

Dat is best een prestatie, want je zou de Bossche koks de kost moeten geven die zelf zeggen een prima maaltijd te serveren onder de 35 euro. Artisan laat zich niet alleen voorstaan op de prima maaltijd, maar specifiek op de combinatie van eten en wijn. De chefkok en de gastvrouw/vinoloog - een echtpaar overigens - weten elkaar blind te vinden. Hier geldt dat een goedgekozen glas het gerecht vleugels kan geven en vice versa. Gisteravond schoven we aan in de serre voor een familiediner. Voor mij sprong in het proeverijmenu de grietfilet met knolselderij en witte wijnsaus eruit. De krokant op de huid gebakken vis ligt op een smeuïg bedje van knolselderijpuree met een zachte roomsaus eromheen. De aardse smaak van de knolselderij met het zachte, voorzichtig zoet van de romige wijnsaus en de zoute smaak van de witvis uit de Noordzee gaan prachtig samen met de ingevlogen exoot: een Chileense blend van Chardonnay en Semillion van Casa Silva Wines. De druiven rijpen niet ver van het Andesgebergte, in de Colchagua Valley, waar de hooggelegen wijngaarden overdag zon en 's nachts  koelte krijgen. Dat resulteert in een uitgebalanceerde wijn die een subtiel zoetje van perzik in smaak en geur koppelt aan prettig frisse zuren. 

Viña Casa Silva behoort tot één van de meest onderscheiden wijnhuizen in Chili. In 2000 werden ze gekozen tot beste Zuid-Amerikaanse producent. Je krijgt hier heel veel wijn voor je geld. Als Michelin een gids voor wijnen zou uitbrengen, zou deze wijn zeker een Bib Gourmand krijgen.