27 december 2011

Twee keer Bordeaux op tweede kerstdag


Met dank aan Marc en diens werkgever drinken we uit zijn kerstpakket de Château la Fleur Mangot 2008. Deze Saint-Émilion Grand Cru had nog wat jaartjes kunnen liggen maar is nu toch mooi op dronk. Een robuuste, evenwichtige wijn die het goed doet met de carpaccio van wild zwijn en helemaal op zijn plaats is bij de sterke wildsmaak van de houtduif. Saint-Émilion is het hart van de Bordeaux en het oudste wijngebied van de streek. Hier komen de meest volle wijnen van het Bordeaux gebied vandaan.  

Vlakbij Saint-Émilion vinden we de excentrieke wijnmaker Ilja Gort in zijn 13e eeuwse wijnkasteel. Van zijn Château la Tulipe de la Garde drinken we La Tulipe Blanc, een 100% Sauvignon Blanc. Al vaak gedronken maar hij blijft lekker, deze frisse en sappige wijn met stuivend citrus in de neus en groene appels in de smaak. Een perfecte pas de deux met de kabeljauw.