22 december 2011

De beste Italiaanse wijnen volgens de Gambero Rosso


De Gambero Rosso is de Michelingids van Italië. De beschrijvingen van eetgelegenheden (restaurants maar ook trattoria’s, osteria’s en pizzeria’s) zijn - heel Italiaans - wat bloemrijker en de keuzes wat grilliger dan die van de Franse bandenfirma. Ze brengen ook elk jaar een wijngids uit, het lijvige Vini d’Italia. Onlangs verscheen de 25e editie die oordeelt op basis van de kwaliteit van de wijn en continuïteit daarvan door de jaren heen. In ruim duizend pagina’s gaan er zo’n 20.000 wijnen doorheen. De beste wijnen krijgen geen sterren maar glazen. Drie glazen is het hoogst haalbare. 
In de nieuwste uitgave voor 2012 schitteren maar liefst 375 wijnen in die categorie. Je vindt ze hierkeurig ingedeeld per regio. 

Traditioneel buigt de balans in waardering ver over ten gunste van de noordelijke wijnen. Zuid-Italië komt er bekaaid vanaf. Daarom is het een mooie opsteker voor het Siciliaanse wijnhuis Tasca d'Almerita dat ze zijn uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar. Ik dronk hun Lamùri (Siciliaans dialect voor amore, liefde) jaren terug in Palermo met veel genoegen. Hieronder een filmpje van deze sympathieke Sicilianen.