14 december 2011

Ode aan Normandië in Modena

Gisteren kreeg ik een mail uit Modena van de Osteria Francescana. We lunchten er vorige week vrijdag bijzonder uitgebreid. Op ons verzoek hebben ze het uitgeschreven 12 gangen-menu opgestuurd, keurig in het Engels. Voor de gastrofiel: bekijk 'em hier. Sommige gerechten doen meer aan een filmtitel of de naam van een kunstwerk denken dan aan eten. Wat te denken van Tribute to Normandy? Een ode aan Normandië vormgegeven in een oesterschelp. Behoedzaam halen de obers het dakje van de volmaakte schelp af. De inhoud is sensationeel: crème van oester met gepekeld lamsvlees, munt en granité van groene appel. Een ontmoeting aan de Normandische kust waar zilte weiden en zeewater elkaar raken. Maar vooral ook: geweldig lekker!

Hieronder een filmpje over de man achter al dat moois: Massimo Bottura, dit jaar uitgeroepen tot de beste chef ter wereld. Hij vindt zijn inspiratie in de kunst en muziek en durft klassieke gerechten compleet te hervormen.