24 september 2011

De keldermelder – Verslag uit de wijnkelder

Een nieuwe vaste rubriek in deze blog. Uw verslaggever daalt af in zijn wijnkelder. En treft dan dit mooie zootje ongeregeld aan.
Een bescheiden verzameling mousserende, rode, witte, rosé en dessertwijnen. Hongaren, Italianen, Spanjolen, Fransen en een paar verdwaalde Chilenen liggen broederlijk naast elkaar. Helemaal onderop ligt de trots van de verzamelaar: 3 flessen Brunello di Montalcino. De prima donna onder de Italiaanse wijnen. Mijn absolute topfavoriet. Mocht ik één wijn meenemen naar een onbewoond eiland? Het zou deze wezen.

Eerst maar even de koele feiten. De Brunello is een echte bewaarwijn die beter wordt met de tijd. Mijn wijn is uit 2005, die rijpt stilletjes door in de fles en kan in theorie nog zeker tot 2017 liggen. Deze complexe wijn heeft sterke tannines die jaar na jaar zachter worden in smaak. Maak je de fles na jaren liggen open, dan is het feest. Uitschenken in een karaf (decanteren heet dat zo mooi) en dan subiet je neus erin steken. Adembenemende aroma’s van kersen, pruimen, vanille, hout, tabak, kruiden en karamel vechten om voorrang. Met bewaarwijnen is het net als met vakantie: voorpret verzekerd.