18 september 2011

Axe & old spice - Boedapest Wijnfestival

Onuitspreekbaar voor niet-Hongaren, maar opschrijven kan ik het wel: de Cserszegi Fűszeres. Een wild stuivende, aromatische druif die dito wijnen oplevert. Ooit iets over gelezen en de combi gekke, inheemse druivensoort (waar ze op Sicilië ook zo goed in zijn) met aromatische kracht sprak zeer tot mijn verbeelding. En dan schijnt het ook nog een verre neef van de gewürztraminer-druif te wezen, nou dan weet je genoeg…


Een paar zwakkere broeders uit de supermarkt geproefd en de Cserszegi Fűszeres al bijna afgeschreven. Beetje ordi, meer axe deo en old spice dan de neus van vlierbloesem die ik voor ogen had. En toen zag ik in een wijnbar het etiket van Gedeon. Mooi design en jawel: een Cserszegi Fűszeres! Pas een jaar later geproefd, op het wijnfestival, en de belofte wordt ingelost. De ideale zomerwijn, pre-barbecue aperatief, zwoele late zomeravondvriend en doordrinken maar.

Licht als een lentebries, bloemig in de neus, vleugje citrus in de afdronk. En voor minder dan 4 euri in de winkels in Hongarije, maar niet in Nederland godbetert!