15 september 2012

@Boedapest Wijnfestival - Aromatisch trio


De wijnwinkel Bortársaság - een stijlvol ingerichte zaak met jazzmuziek en onbetaalbare Franse flessen achter glas aan de Boeda-oever bij de Kettingbrug - heeft het slim aangepakt. In de lustig doordruppelende regen hebben zij doeken gespannen over een intiem hoekje met grote wijnvaten als statafels. 





Bovendien hebben ze een goede formule: je proeft drie verwante wijnen op één strippenkaart. Wij gaan voor het "Trio aromatisch wit". Twee Hongaren en een Spanjaard. We beginnen met de Skizo muskotály 2011. Wat een fijne geur van vlierbloesem, waarbij na de smaak van muskaatdruiven de afdronk verrassend fris en droog is. Zuivelig en licht kruidig ook. 

Over de Spaanse wijn zijn we daarna minder te spreken, we gaan snel door met Hongaars: de Györgykovács Tramini 2010 uit Somló. De Hongaarse Gewürztraminer, met een opvallend  subtiel boeket waarin we lychee en perzik vermoeden. De smaak is strakdroog en mineralig, een gevolg van de vulkanische bodem waar de wijngaarden in Somló wortelen. Een knap gemaakte wijn die mooi in balans is. Omdat we zo goed stonden en vanwege de ruime keus bleven we nog langer hangen bij Bortársaság. We gingen door met rood, waarover later meer.