28 september 2012

Appellation Oirschot Controlé

Het kan zijn dat het je ontgaan is, maar vanaf maandag start in alle stilte de Nationale Wijnweek 2012. Dan pakken de Duitsers het toch grootser aan: die huren voor hun wijnfeest al jaren de ArenA af.

Dat het zo stil is rond die Nederlandse wijnweek is niet zo gek. Weliswaar drinken we met z'n allen steeds meer wijn, maar daar zit in de meeste huishoudens nooit een fles van eigen bodem bij. Toch zit de wijnproductie in ons land in de lift. Nederlandse wijnbouwers produceren uit ongeveer 180 commerciële wijngaarden jaarlijks meer dan een miljoen flessen. Een miljoen! En wie dat dan drinkt, dat mag Joost weten.

Voorafgaand aan de nationale wijnweek is er dit weekend de Open Dag Nederlandse Wijngaarden. Een uitgelezen  kans om een kijkje te nemen in een wijngaard dichtbij huis en wijn van eigen bodem te proeven. En kennis te maken met voor mij volstrekt onbekende druivenrassen als Regent en Rondo (beide blauw) en de witte Johanniter en Solaris. Bijvoorbeeld bij Wijnhoeve Koningbosch in Oirschot, die op zondag de wijngaard openstelt. Ik verheug me nu al op een echte Appellation Oirschot Controlé!