20 april 2012

Bordeaux met ballen

Bordeaux is een van de lastigere wijnen voor de wijndrinker. De bandbreedte varieert van superexclusieve snobflessen (zeer in trek bij rijke Chinezen) tot kortingsknallers in de supermarktschappen. En van alles daartussen. Een top-Bordeaux moet het hebben van z'n terroir. De bodem dus, maar vooral de gebiedsafbakening, soms letterlijk bepaald op de vierkante meter. Op basis van een archaïsch systeem waarin de grand cru's nog altijd volgens een klassement uit 1855  worden ingedeeld. De tophuizen varen er wel bij, het merk verkoopt op z'n historie.

In de supermarkt kwam ik de Bordeaux Supérieur van Château David Beaulieu tegen. 'Aanbevolen door wijnschrijvers' stond er bij. Joost mag weten welke wijnschrijvers, maar ik besloot de proef op de som te nemen. Net als de meeste rode wijnen met de appellation Bordeaux bestaat deze wijn voornamelijk uit merlot. De toevoeging Supérieur klinkt heel chic, maar dit betekent niets meer dan dat de wijn een half procent meer alcohol moet bevatten dan een gewone Bordeaux. Verder zit er bijna 20% cabernet franc in en zo’n 10% cabernet sauvignon.

Eenmaal in het glas geschonken stijgen aardse geuren op. De smaak is potig, vlezig: een wijn met ballen kortom. Geen makkelijke klant, stevige tannines, zonder twijfel de schrik van mensen die meer van de wit dan van rood zijn. Meer een mannenwijn, schat ik zo in. Dik stuk rood vlees erbij, heerlijk!