27 mei 2013

Chileens en biologisch maar vooral Cabernet Sauvignon

Zoals bekend heb ik het subtiele aardbeitje in de neus van de Pinot Noir ingeruild voor de weelderige bosvruchtenaroma's van de Cabernet Sauvignon. Een dijk van een druif is het. Als de makkelijke Merlot en de scherpe Cabernet Franc hem er niet bij hadden, dan was er in de Bordeaux weinig reden tot feest geweest. Goed dat 'ie bestaat dus. Dat weten de Chilenen ook, daar is de Cabernet Sauvignon favoriet. Ik was al hard op weg een Chili-fan te worden, helemaal nu ik weet dat de Cabernet Sauvignon daar ongeveer de helft van van de totale wijnproductie voor z'n rekening neemt. 

Chili is eigenlijk een bizar land. Supersmal maar idioot langgerekt: van noord naar zuid is het 4275 kilometer lang. Dat is de afstand van Den Bosch naar de Noordpool, of van Den Bosch tot de Perzische Golf. Dit zeg ik niet omdat ik in Den Bosch woon, maar omdat Wikipedia zo vriendelijk is het ijkpunt in de Brabantse hoofdstad te leggen.

Afijn, ik drink een Chileense 100% Cabernet Sauvignon die biologisch geproduceerd is. Op de fles staat Adobe als wijnhuis. Niet te verwarren met het softwarepakket: adobe is de naam voor een mengsel van gedroogde klei en stro waarmee vroeger in Chili huizen werden gebouwd. Je ziet het voor je. Ook leuk: deze wijn is nu in de bonus bij Albert Heijn. Zie daar ook een proefnotitie die ik niet had kunnen bedenken. 'In de finale komt een vleug eucalyptus tevoorschijn'. Die badolielucht is aan deze jongen voorbij gegaan. Prima wijn dit, om lekker op te kauwen bij een stevig en kruidig vleesgerecht.