22 december 2012

Getraind voor de feestdagen - Pannonhalmi Infusio


Gisteren dronken we een uitstekende wijn van Pannonhalmi Apátsági, een van mijn favoriete Hongaarse wijnhuizen waar ze al meer dan duizend jaar wijn maken. In het licht van deze eeuwigheid namen we de kans dat gisteren de wereld zou vergaan op de koop toe. De afstammelingen van de Maya's hadden overigens al treffend vastgesteld dat deze  ondergang 'een westers waanidee' betrof. Enfin, Pannonhalmi Apátsági dus, bij mij geliefd vanwege hun fraaie Pinot Noir. Maar volgens de makers zelf is hun Infusio (2/3 Merlot en 1/3 Cabernet Franc) het beste dat ze te bieden hebben. 'Een prestigieuze wijn voor feestelijke momenten', zo prijzen ze hem aan. Al sinds de middeleeuwen kwam de Infusio op tafel in de abdij als de monniken wat te vieren hadden.

Wij vieren het vooruitzicht van vrije dagen rond kerst en oud & nieuw. Voordat de Infusio in mijn kelder belandde heeft 'ie rustig liggen rijpen in de kloosterkelder: eerst 14 maanden op eik en daarna in de fles. Van al dat rusten krijgt de wijn een body als een sportschoolfanaat. Ondanks z'n 14,5% is de Infusio niet plomp maar elegant, met een fijne geur van bramen en specerijen. De smaak is bijzonder rijk, een breed palet van pruimen tot paprika trekt voorbij waarin ik ook nog chocola, kersen en kruidnagel proef. Door de peper in z'n robuuste reet (excusez le mot) combineert de Infusio voorbeeldig met de pittige lamsstoofschotel die we eten. Laat die feestdagen maar komen, wij zijn er klaar voor!    

De Infusio en andere wijnen van Pannonhalmi Apátsági zijn in Nederland verkrijgbaar via Wijnuithongarije.nl