26 mei 2012

Licht gekoelde Morellino

Het is een onwaarheid als een koe dat je rode wijn op kamertemperatuur moet schenken. Zo wordt veel rood in de horeca nogal eens aan de warme kant geserveerd. In onze huiskamer wijst de thermometer 25 graden aan, daar doe je wijn en drinker geen plezier mee. Tussen de 16 en 18 graden is oké maar de meeste (niet al te zware) rode wijnen kunnen ook wel een tikkie koeler. Bij de biefstuk-friet drinken we een Morellino di Scansano, 20 minuten in de ijskast en daarna de koeler in. Anders dan in Italië is deze Toscaanse wijn hier nauwelijks bekend. Dus is het mooi dat wijnhuis Cecchi, Chianti-hofleverancier bij de Appie Heijn, deze La Mora op de markt brengt.

De Morellino komt uit de buurt van het plaatsje Scansano in Zuid-Toscane, onder Grosseto. Morellino is de plaatselijke naam voor Sangiovese, de meest voorkomende druivensoort van Italië. Overal in de laars zijn uiteenlopende klonen van de Sangiovese aangeplant. Je kunt dus niet echt spreken van dé Sangiovese-wijn. Wel herken je 'em aan z'n aanwezige zuren. Daar moet je van houden. Die van La Mora zijn mooi in balans, met een mooie frisse smaak van kersen (morellen!). Een dijk van een combi met de sappige biefstuk op mijn bord.