10 maart 2013

Op bezoek bij de Trappistenabdij

In Hongaars gezelschap brengen we een bezoek aan de  pittoreske trappistenabdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, vlakbij Tilburg. Niet om te bidden voor de nieuwe paus (anders dan Nederland schijnt Hongarije een kans te maken op de pauselijke zetel), maar om Nederlands enige trappistenbier te proeven. La Trappe wordt sinds het einde van de 19e eeuw op ambachtelijke wijze gebrouwen, volgens een door de trappisten van Koningshoeven ontwikkelde receptuur. Dat luistert nauw, want alleen als het bier onder toezicht en verantwoordelijkheid van de monniken gebrouwen wordt, mag het de naam ‘Trappistenbier’ dragen.
 
De naam La Trappe is afkomstig van de Franse abdij ‘Notre-Dame de la Grande Trappe’, de bakermat van de Trappisten. Al sinds 1140 bestierden benedictijnen er een kapel. "Dan zijn zij pas echte monniken, als zij van het werk van hun handen leven.” Aldus Benedictus, founding father van het westers kloosterleven. Volgens zijn richtlijnen moeten de monniken in hun eigen onderhoud voorzien. Bierbrouwen bleek daarvoor het beste recept. Nog altijd is bier de belangrijkste bron van inkomsten voor het klooster. 

In het proeflokaal naast de abdij krijgen we een proeverij van zeven Trappistenbieren geserveerd. Mijn favoriet is La Trappe Isid'or. Een prachtig goudgeel bier dat is vernoemd naar broeder Isidorus, de eerste brouwer van de abdij. Zacht aromatisch, licht zoetig met een fijn bittertje. Intussen komen er twee broeders in pij binnenlopen om de ervaring nog authentieker te maken. Knabbelend aan een Quadrupel-bitterbal vraag ik me af hoe zij de pausloze periode van de sedes vacatio beleven. Gaan zij als het conclaaf begint stiekem naar de smartphones onder hun pij grijpen om te zien of er al witte rook is?