25 oktober 2012

@Puglia: wereldwijn bij streekgerechten


Restaurant Terranima in Bari zweert bij streekproducten. De chef is een trotse uitdrager van de Slow Food-beweging. Op de kaart gaan streekgerechten hand in hand met topwijnen uit de regio. We gaan voor twee rode kopstukken: een Salice Salentino uit de buurt van Lecce en een Primitivo uit het gebied rond Bari. Beiden hebben een maximale score in de wijngids van de Gambero Rosso. We starten met de Salice Salentino Riserva 2007 van Leone di Castris; een indrukwekkend machtsvertoon van de Negroamaro-druif. De wijn is krachtig en vol zonder zwaar te zijn, een en al elegante fruitige souplesse. Hij geurt naar zwarte kersen en specerijen (nootmuskaat!). 

Dat gaat lekker samen met de orecchiette: vers gemaakte pasta in de vorm van kleine oortjes. We hebben ze in de oude binnenstad van Bari zien maken door oude vrouwtjes gebogen over een soort wasbord. In de nauwe steegjes achter de kathedraal en de basiliek keken we zo bij ze naar binnen in hun knusse keukentjes met de deuren wijd open.

Bij de Polvanera Primitivo uit 2008 staat het getal 16 op het etiket. Geen leeftijdsgrens maar het alcoholpercentage, zo blijkt. Ongelofelijk dat zo'n sterke en geconcentreerde wijn toch zo'n frisheid kan hebben. Dat komt zeker door de eigenwijze aanpak van de wijnmaker. Die gaat voor biologische productie en moet niets hebben van houten vaten. De wijn rijpt in grote stalen tanks en behoudt zo al z'n frisse fruitigheid zonder bijkomende vanille-aroma's. Dan krijg je dus een schone wijn die ook nog mineralige smaken kent met dank aan de rotsachtige bodem. Deze krachtpatser heeft geen spoor van alcoholdampen in de neus maar een zwoel boeket van bramen, pruimen en kruidnagel. Na de eerste slok ben ik direct verkocht. Ik weet het, vergelijken is koffiedik kijken en je moet niet alles uit de wijnranken willen ranken, maar: dit moet de beste rode wijn van Puglia zijn.