22 februari 2012

Bier als vers gezette groene thee

De polonaises zijn gestaakt en de confettidampen opgetrokken: Prins Carnaval is weer vertrokken. De brouwerijen tellen hun zegeningen. Hoeveel liter bier zou er in Zuid-Nederland gedronken zijn de afgelopen dagen? Ik denk dat de aspirine-industrie ook goede zaken doet. Om de overgang van sloten bier naar een beschaafd glas wijn geleidelijk in te zetten, viste ik wat flesjes iKi-bier uit het schap van de slijter. iKi is geen gewoon bier. Er zit een intrigerend verhaal achter dat handig in de markt is gezet. Het is Japans bier, ontwikkeld door een Nederlander, gebrouwen in België - en kantoor houdend te Den Bosch overigens. De Japanse twist zit 'em in twee biervreemde toevoegingen: groene thee en de Japanse citrusvrucht Yuzu. Verder is het bovengistend bier dat doorrijpt na het bottelen. Het bier leeft in de fles zogezegd, vergelijkbaar met wijn.  
  
Het wordt ook nog eens als gezond bier gepromoot. Dat is geen Japanse humor, maar gebaseerd op het gehalte anti-oxidanten dat 'vergelijkbaar is met één kop vers gezette groene thee'. Hatsjikidee. Ik heb iKi ooit ontdekt bij een Aziatisch restaurant en ben sindsdien een bescheiden liefhebber. Het is lekker fris en doet het goed bij zoetzure gerechten uit exotische keukens. Of als aperitief. Of na Carnaval.