19 oktober 2013

Pinot Grigio uit de Dolomieten

Er huist een gespleten ziel in mijn liefde voor Italië. Mijn hart ligt in Zuid-Italië, bij de levenslustige druktemakers onder Rome: Napoli, Puglia, Sicilië! Maar mijn hoofd en maag zijn ook serieus verknocht aan het noorden. Nog veel noordelijker dan smaaksteden als Bologna, Turijn en Parma ligt Südtirol. Alto Adige zeggen de Italianen. Het is de streek met de meeste sterrenrestaurants van Italië en een spectaculair aanbod aan goede wijnen. Neem nou deze Pinot Grigio Puiten. Klinkt niet erg Italiaans maar is het wel. De wijngaard ligt in een zonnig Dolomietendal waar de nachten koel zijn. Ideale omstandigheden voor een wijn.  


Deze Pinot Grigio van Cantina Colterenzio (of Kellerei Schreckbichl in het Duits, toch een andere klankkleur) namen we mee in de kofferbak deze zomer. De Pinot Grigio staat bekend om z'n aromatische kunsten en dit boeket van abrikoos, peer, bloemenhoning en geroosterde amandelen mag er wezen. Dat geldt ook voor de volle romige smaak. Zoete tonen van kiwi en peer gaan over in een strakke afdronk die wat citrusachtige zuren meebrengt. Slechts een deel van de wijn heeft een korte gisting op hout gehad. Gelukkig maar, oaky witte wijnen zijn er al genoeg. Weer zo'n karaktervolle kwaliteitswijn uit Südtirol. Het is niet voor niets dat de Italiaanse wijnbijbel Gambero Rosso Vini d'Italia de beste Italiaanse witte wijn van het jaar 2014 selecteert uit deze streek. En helaas voor mij is het zuiden in die lijst ook dit jaar weer karig bedeeld...