We hadden het zo mooi bedacht: het laatste avondmaal van 2012 zouden we gebruiken in stijl bij Enoteca Ferrara in Rome. De zaak is een paar jaar geleden door The Guardian bestempeld als 'Rome's most surprising enoteca - and possibly its best'. Het wijnrestaurant ligt midden in Trastevere aan het levendige Piazza Trilussa, zowel bekend om z'n fraaie fontein (nog gevoed door het onder keizer Trajanus gebouwde aquaduct) als om het betere nachtbrakerswerk rond het plein. Enoteca Ferrara zit stampvol. Het is na tienen, we hebben honger. Er lopen obers af en aan maar die blijven niet bij onze tafel staan. Verveeld kwakt op een gegeven moment een dame van de bediening een dik boekwerk op tafel: de wijnkaart. Geen advies, geen vraag of we alvast een aperitief willen drinken. Ik schiet twee schielijk voorbijrennende obers aan die allebei verzekeren dat een collega ons subito komt helpen. Wat niet gebeurt. We zijn er klaar mee en besluiten de hielen te lichten.
Da Otello: een van de oudste osteria's
Op naar een meer gastvrije trattoria waar we met open armen worden ontvangen: Da Otello in Trastevere, een van de oudste osteria's in de stad. De fles wit uit Lazio staat na deskundig advies vlot op tafel, de pasta all'amatriciana smaakt uitstekend. De uitgelaten groep Romeinse jongeren naast ons draagt absoluut bij aan de sfeer. Met schorre kelen en verhitte gezichten zetten ze voetballiederen in. Even voor twaalven komt de ober door met de schuimwijn. Wij spoeden ons naar buiten, op weg naar het Forum Romanum waar het vuurwerk groots boven de stad losbarst.