Zo is het ineens al weer twee weken geleden dat ik hier iets poste. Van een drinker's block is gelukkig geen sprake. De maag werkte even wat minder mee dus dronk ik vooral veel water en thee. Dat klinkt suf en dat was het ook. Maar gisterenavond was er een eerste voorzichtig glaasje rood. En nu begin ik zin te krijgen in witte wijn, om precies te zijn in Zuid-Afrikaanse witte wijn. Dat komt door het wervende stukje van Onno Kleyn in het Volkskrant Magazine van vandaag. Zo'n Kleyn en Hubrecht Duijker (die noemt zich tegenwoordig trouwens vinpressionist, hoe verzin je het!) en meer van die mannen, die kunnen ook nooit eens een off day hebben. Voor hun supermarktgidsen, wijnadviezen en drinkgetuigenissen zitten ze in een strak regime van systematisch doordrinken. En daar zit dan ook nog veel bocht bij. Het zal je werk maar wezen.
Puur hobbymatig is dan ook mijn advies voor dit weekend, een guur herfstig weekend met regen en wind. Tijd om een warme rijpe rode wijn te ontkurken. Neem nou de Roccamora van Henri Bloem -
de leukste wijnzaak van Den Bosch met het beste advies - een 100%
Negroamaro. Dat is de druif die samen met de Primitivo de scepter zwaait
in de Pugliese wijngaarden. 'Zwart en bitter' is de letterlijke
vertaling, maar dat is de wijn beslist niet. Robijnrood is 'ie, vol van smaak
met een zachte ronde afdronk en een lekker fris zuurtje. Net zo lekker bij een Hollandse stamppot als bij een Italiaanse pasta.